Jacsev Nikolaj

Megbízatásomat nyolc évre vállaltam a gyermekek, szülők, kollégák és a fenntartó felé, és számomra ez az élet rendje. Ez most a dolgom! 

Életem első nyolc évében a hol ragyogó, hol háborgó Fekete-tenger látványát élvezhettem nap mint nap Bulgáriában. A második nyolc évemben jobbára a fenséges Budapesttel és Magyarországgal ismerkedhettem. A harmadik nyolc évemben viszonylag sokat és szabadon vándorolhattam a Sziklás-hegységtől az Urálig, Lappföldtől a Peloponnészoszig. A vándorlást még a negyedik nyolcasban is folytathattam különféle ösztöndíjak jóvoltából, csak immár feleséggel és gyerekekkel. Utazásaim során hihetetlen figurákkal találkozhattam: a szetu királytól kezdve az angolul nem tudó welszi bennszülöttig, az utolsó lív költőtől a zulu prédikátorig.  

Ezt követték a viszonylagos megállapodás számomra gyötrelmes, de az érést szükségszerűen magával hozó évei (ekkoriban már csak átlag 300 km-t ingáztam hetente). 

Így gyűjtögetem hosszú évek során különböző méretű kupacokba a megfigyeléseimet és tapasztalataimat a világról, nevelésről, antropozófiáról, művészetekről és tudományokról az élet legkülönbözőbb területein. Ezzel olyan hosszasan elbíbelődtem, hogy túljutottam életem derekán, mire megértem azokra a csemegékre, amelyekből csak osztálytanítói minőségéből fakadóan részesülhet az ember.  

És itt kezdődik életem következő fejezete, az újabb nyolc év, osztálytanítóként az Apáczai Iskolában, Szombathelyen...

Pedagógusként legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a rám bízott gyermekeket olyan irányba segítsem, hogy megéljék, később megértsék a szellem szabadságában rejlő lehetőségeket, hogy kreativitásuk és jelenlétük által maradandót tudjanak alkotni az emberiség javára. Példamutatás, a művészetek és a közösség integráló-formáló ereje által megtámogatva a gyermeki lelket, fel kell bennük ébresztenünk, és megfelelő irányba kell terelnünk a szunnyadó akaratot, hogy a felnövekvő generáció nagyobb esélyekkel indulhasson el egy olyan világ megteremtése felé, amely szebb, jobb, és kevésbé önző, mint a jelenlegi. És végül tudatosítani kell minden gyermekben, hogy egyedi és pótolhatatlan, nemcsak szülei, de önmaga számára is, ennek megfelelően vállalt életfeladatát csak maga tudja megoldani és maga kell, hogy elvégezze.

Így legyen.

Iskolafilm

Az iskola támogatása

Az adó 1%-ának felajánlási lehetősége:
adó 1%

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön legfrissebb programjainkról és tartalmainkról!

Copyright © 2013. Apáczai Waldorf Iskola