Pásztorjáték

A Waldorf-iskolák közösségében immáron közel egy évszázada hagyomány a karácsonyi misztérium játékos előadása. Ezen játékon keresztül történik az egyik legszebb égi üzenet közvetítése az iskolai közösségek felé szerte a világon. Idén első alkalommal készítettük el a Főrévi karácsonyi játékok sorozatnak a Megváltó születését, ill. az egyszerű emberek örömét bemutató darabját szülői közösségünk és tanáraink áldozatos közreműködésével. Maga a sorozat három részből, a paradicsomi játékból, a pásztorjátékból és a háromkirály-játékból áll. A főrévi (ma Pozsony városrésze) pásztorjátékot a pozsonyi születésű Karl Julius Schröer, Goethe munkásságának publikálója és Rudolf Steiner bécsi tanára gyűjtötte össze, akin keresztül Rudolf Steiner is megismerhette a népi gyökerekkel bíró karácsonyi játékot, amely ebből a soknemzetiségű, akkor magyar területen található közegből került ki, hogy aztán üzenete a világ majd’ minden tájára az adventi időszakban minél több emberhez eljuthasson.

Közösségünk a három karácsonyi misztérium közül a pásztorjátékot készítette el. Tanári és szülői közösségünkből többen vállalkoztak arra, hogy idejük és energiájuk feláldozásával felkészüljenek e történet nagyobb plénum előtti elmesélésére egy dramatizált játék keretében. Teljesítményük annak tükrében is tiszteletre méltó, hogy a próbaidőszakot sok próbatétel nehezítette, amikkel végül sikerült megbirkózni, nagy lelkierőről téve tanúbizonyságot. Ennek elismeréseképpen szólt aznap este a gyermekek és a tanárok örömét kifejező taps és a köszönő szavak egyaránt. A dramatizált játékok készítésének céljai közül jelen esetben a misztérium átélésén túl a felnőttek és gyermekek közötti szociális kapcsolatok erősítését kell kiemelni, hiszen minden egyes gyermek számára felejthetetlen élmény, amikor szüleik, tanáraik a már általuk is jól ismert történet szereplőiként szólalnak meg.

A 2016. december 22-én a Waldorf-iskolák hagyományát, valamint a betlehemezés népi hagyományát szem előtt tartva bemutatott előadás után saját iskolai hagyományainkhoz hűen lakomával tettük igazán ünnepivé az estét. A közreműködőknek és az előadást támogatásukkal segítőknek pedig ismételten szeretnénk köszönetünket kifejezni.

Iskolafilm

Az iskola támogatása

Az adó 1%-ának felajánlási lehetősége:
adó 1%

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön legfrissebb programjainkról és tartalmainkról!

Copyright © 2013. Apáczai Waldorf Iskola