-

Elérhetőségek

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 9700 Szombathely,
11-es huszár út 40. (A felújított egykori huszárlaktanya épülete)
Telefon:
+36305269260
E-mail:
apaczaiiskola@gmail.com


Aktualitások

Évnyitó 2019/2020-as tanévÉvnyitó 2019/2020-as tanév

Hát itt vagy újra szeptember! Itt vagytok újra kedves Apáczai Iskolások!

Megint kacagástól, csiviteléstől hangosak a Huszárlaktanya öreg falai. Mindenki centiket nőtt a nyáron, egészséges barnára van sülve, és igen: nem egy térden ott virít a nem túl tökéletesen sikerült biciklizés nyoma.

Elmúlt a nyár, búcsúzásként még az ég is elmorzsolt pár esőkönnycseppet a reggelben. Az osztálytársakkal való találkozás viháncolós öröme, az apáczaisok olthatatlan tudásvágya, a kíváncsiságuk, amivel minden újdonság felé fordulnak talán felülírja azt a nem túl lelkesítő tényt, hogy egész jövő júniusig, majd minden hétköznapon - bizony korán kell kelni.

A szeptemberrel együtt megérkeztek a kis elsősök is, kiket az évnyitón szüleik kísérték a feldíszített virágkapuig, amin már tanár nénijük kezét fogva léptek át. Az elkövetkező nyolc évben Andi néni lesz az, aki tudás rögös útján terelgeti a kicsiket, akinek tekintete és bizalma megingathatatlanul veszi veszi körül őket.

Van egy jelenség, amit a szakirodalom Pygmailon-effektusnak hív - mikor eredeti képességeinktől eltérően olyanokká válunk, mint amilyennek a környezetünk lát minket. Az amerikai kutatóknak volt egy nagyon látványos kísérletük a környezet befolyásoló hatásairól.

Felmérték több iskola tanulóinak képességeit, közülük  - nem a valós eredményeik alapján, hanem véletlenszerűen - kiválasztottak pár gyermeket, akikre a környezetüknek, tanáraiknak azt mondták, hogy átlagon felüli intellektussal rendelkeznek. Bizonyos idő eltelte  után az újabb vizsgálatok eredményei azt bizonyították, hogy a „kiválasztott” gyerekek teljesítménye egyértelműen magasabb lett, mint azoké, akiket nem emeltek ki. Mivel a tanulók nem voltak jobbak diáktársaiknál, őket egyértelműen a környezetük támogató figyelme tette különlegessé, kiemelkedővé. Csak beteljesítettek egy jóslatot: elhitték, hogy képesek arra, amit elvárnak tőlük, nem volt okuk, hogy kételkedjenek magukban.

Kedves kis elsősök, kedves apáczai iskolások: Mi hiszünk bennetek, és tudjuk, hogy sokra viszitek, mert „ahol szeretet vetünk, ott öröm sarjad!”.


Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Magyar