-

Elérhetőségek

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 9700 Szombathely,
11-es huszár út 40. (A felújított egykori huszárlaktanya épülete)
Telefon:
+36305269260
E-mail:
apaczaiiskola@gmail.com


Aktualitások

FONTOS INFORMÁCIÓ! - MINISZTÉRIUMI TALÁLKOZÓFONTOS INFORMÁCIÓ! - MINISZTÉRIUMI TALÁLKOZÓ

Kedd délután sor került a folyamatban lévő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatos találkozóra az EMMI Köznevelési Államtitkárságával.

A találkozón a Minisztérium részéről Dr. Maruzsa Zoltán Köznevelésért Felelős Államtitkár és kollégái, a Magyar Waldorf Szövetség részéről Marosváry Péter elnök és Szabó Zoltán ügyvezető, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete részéről Horn György elnök és Dobos Orsolya, az alternatív tagozat vezetője vettek részt.

Az Magyar Waldorf Szövetség és az AME által közösen beadott indítvány létfontosságú pontjaival kapcsolatban minden fél részére megnyugtató megállapodások születtek.

A kerettantervi rendszert leváltó, aggályosnak tartott új engedélyezési folyamat vonatkozásában az a megállapodás született, hogy az eredeti törvényjavaslatban szereplő, "nevelési-oktatási tartalom" erejéig való eltérési lehetőség keretei kibővülnek a jelenlegi "alternatív passzus" tartalmával [Nkt. 9. § (8-9a)], mely így a továbbiakban is garanciát jelent arra, hogy az alternatív pedagógiát folytató intézmények az abban felsorolt területeken eltérhessenek az általános szabályoktól. Az új megfogalmazás más egyéni eltérésekre is lehetőséget adhat. A tárca képviselője kifejtette, hogy mivel a szabályozási szándékuk nem szűkítő, hanem deregulációs jellegű volt, a javasolt tartalmi bővítés pedig a tárca egyedi engedélyezési lehetőségeit szélesíti, így kezdeményezni fogják a szöveg pontosítását.

Az intézmények működési engedélyezési eljárása a kormányhivataloktól a Minisztérium hatáskörébe kerül. A működő iskoláknak és óvodáknak azonban mégsem kell új engedély-kérelmet beadniuk, mindössze egy rövid dokumentum elkészítésére lesz szükség, melyben az intézmény nyilatkozik, hogy a korábbi működési engedélye szerint folytatja a tevékenységét. A nyilatkozat alapján biztosított lesz az azonos feltételek szerinti, jogfolytonos működésük. A tárca képviselője elmondta, hogy valamilyen igazgatási lépésre szükség van a feladat tárca általi átvétele kapcsán, de nem céljuk a jól működő intézmények felesleges dokumentáltatása, a tárca a szükséges ellenőrzéseket végre tudja hajtani.

A Minisztérium egyértelműen kinyilvánította, hogy nem célja sem a meglévő, sem az új alternatív intézmények ellehetetlenítése.”


- MWSZ tájékoztatásának részlete -

 

További részletek a minisztériumi tárgyalásról a Waldorf Szövetség oldalán található!


https://waldorf.hu/…/beszamolo-a-tegnapi-miniszteriumi-tar…/


Vissza az előző oldalra!
Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Magyar