Elérhetőségek

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 9700 Szombathely,
11-es huszár út 40. (A felújított egykori huszárlaktanya épülete)
Telefon:
+36305269260
E-mail:
apaczaiiskola@gmail.com


Aktualitások

Járványügyi protokoll az Apáczai Waldorf Iskolában

Járványügyi protokoll az Apáczai Waldorf Iskolában

Járványügyi protokoll az Apáczai Waldorf Iskolában

 

Kedves Szülők!

 

Az EMMI intézkedési terve alapján a következő eljárásrendet követjük a 2020/21-es tanévben.

 

  1. Felkészülés a nevelési évre, tanévkezdésre

Az iskolában alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást végzünk a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)  ajánlása szerint.

Az iskolát fenntartó egyesület biztosítja számunkra a szükséges tisztító – és fertőtlenítő szereket.

 

  1. Az intézmény látogatása, rendezvények, kirándulások

Az iskolát kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló és dolgozó látogathatja! Amennyiben a szülők a gyermeknél tüneteket észlelnek, az NNK aktuális eljárásrendje szerint gondoskodni kell az orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Az a gyermek vagy iskolai dolgozó, aki bármely betegség miatt otthon maradt, a háziorvos vagy kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az iskolába. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

Kérjük, hogy a szülők, kísérők ne lépjenek be az iskolába, csak előzetes telefonos egyeztetés után, illetve csak a kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából! Az iskolai ügyintézést elektronikusan igyekszünk lebonyolítani.

A tanítási órákon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. Ez alól kivételt képeznek az idősebb tanárok által tartott foglalkozások, amelyeknél kérjük, hogy a pedagógusok védelmében a gyermekek hozzanak magukkal maszkot, és ha a pedagógus másképp nem kéri, viseljék azt!

Az iskolát fenntartó egyesület rendelkezésre bocsájt elegendő mennyiségű fertőtlenítő szappant, kézmosószert és fertőtlenítő szert, valamint papírtörölközőt. Az iskolában a pedagógusok felügyelete mellett, valamint a védőtávolságot tartva a gyermekek rendszeresen mosnak kezet. Az osztálytanítók ügyelnek a rendszeres szellőztetésre, valamint igyekeznek úgy szervezni a tanórákat, hogy a lehető legtöbb esetben lehessenek a gyermekek a szabad levegőn.

Kérjük a kedves szülőket, hogy gyermeküket tanítsák meg a köhögés, orrfújás helyes módját!

Mivel az óraközi szünetekben és a nagyszünetben a gyerekek az udvaron tartózkodnak, ezért kérjük, hogy megfelelő és elegendő ruházattal és cipővel készüljenek!

Iskolai rendezvények alkalmával az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlátot megtartani kívánjuk, valamint az alapvető egészségvédelmi intézkedéseket, szabályokat: távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés. Igyekszünk szabad téren szervezni a rendezvényeinket. Szükség esetén a rendezvényen résztvevőinek körét korlátozni kényszerülünk.

 

  1. Egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítása

Az iskolában a bejáratnál, illetve a tantermek bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt helyezünk el, az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden belépőtől elvárjuk az alapos kézmosást, fertőtlenítést.

A kéztörlésre papír törlőket biztosítunk. Javasoljuk, hogy a gyerekek saját tisztasági csomagot vagy kéztörlőt hozzanak magukkal.

A mindennapos fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet fordítunk a kézzel gyakran érintett felületek (padok, asztalok, székek, kilincsek, kapcsolók, csaptelepek…stb.), a szociális helyiségek,  valamint a padló felületére.

  1. Étkeztetésre vonatkozó szabályok

Fokozottan ügyelünk az étkeztetés helyszíneinek tisztaságára, rendszeres fertőtlenítésére. Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekek alapos szappanos kézmosására.

Igyekszünk úgy szervezni az étkezéseket, hogy sorban álláskor és étkezéskor a védőtávolság betartható legyen.

 

  1. Tanulói hiányzások kezelése

Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (pl. cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, máj-és vesebetegségek) vagy pl. immunszuprimált állapota miatt – erről orvosi igazolással rendelkezik, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintjük továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül.

Ezen időszakban a gyermek az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

 

  1. Teendők beteg személy esetén

Amennyiben gyermeknél, pedagógusnál, iskolai dolgozónál a fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítjük, valamint rögtön értesítjük az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/ gondviselő azonnali értesítéséről is gondoskodunk.

A beteg gyermek felügyeletét ellátó személy kötelező maszkot és kesztyűt használni.

A gyermek az iskolába kizárólag orvosi igazolással térhet vissza.

Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek a járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket megtesszük.

 

  1. Intézkedések fertőzéssel érintett intézmények esetében

Az iskola az EMMI ajánlása szerint készült a munkarend átalakítására. Ha az iskolával jogviszonyban álló gyermek vagy felnőtt koronavírus tesztje pozitív, akkor az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az iskolában más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt. Az állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására.

A tanulók a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelését követő naptól az iskolát oktatási célból nem látogathatják.

A fent említett időszakban az iskola gyermekfelügyeletet szervez a szülők támogatása érdekében.  Ennek során az iskola a gyermekétkeztetést is biztosítja.

 

  1. Kommunikáció, információk

Az iskola tanári kollégiuma és a fenntartó egyesület felhívja a kedves szülők figyelmét, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, valamint kérdésükkel és kérésükkel bizalommal forduljanak a tanári kollégium tagjaihoz!

 

Szombathely, 2020. 09. 01.

 

Csatolt fájl(ok)Vissza az előző oldalra!
Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Magyar