-

Elérhetőségek

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 9700 Szombathely,
11-es huszár út 40. (A felújított egykori huszárlaktanya épülete)
Telefon:
+36305269260
E-mail:
apaczaiiskola@gmail.com


Tanáraink

Jacsev NikolajJacsev Nikolaj

Osztálytanítói megbízatásomat nyolc évre vállaltam a gyermekek, szülők, kollégák és a fenntartó felé, számomra ez evidens. Ez most a dolgom!

A nyolcas szám eddig is elkísért, és sokat adott: Életem első nyolc évében a hol ragyogó, hol háborgó Fekete-tenger látványát élvezhettem nap mint nap Bulgáriában, Neszebárban. A második nyolc évemben jobbára a fenséges Budapesttel és Magyarország tájaival ismerkedhettem. A harmadik nyolc évemben viszonylag sokat és szabadon vándorolhattam Európa-szerte. A vándorlást még a negyedik nyolcasban is folytathattam különféle ösztöndíjak jóvoltából, csak immár feleséggel és gyerekekkel. Utazásaim során hihetetlen emberekkel találkozhattam, akikre életem végéig emlékezni fogok. Ezt az időszakot követte a viszonylagos megállapodás számomra nehéz, ám az érést szükségszerűen magával hozó ötödik nyolcasa.

Így gyűjtögetem a hosszú évek során különböző méretű kupacokba a megfigyeléseimet és tapasztalataimat a világról, nevelésről, antropozófiáról, művészetekről és tudományokról az élet legkülönbözőbb területein. Ezzel olyan hosszasan elbíbelődtem, hogy túljutottam életem derekán, mire megértem azokra a csemegékre, amelyekből csak osztálytanítói tevékenységéből fakadóan részesülhet az ember.

És itt kezdődött életem következő fejezete, az újabb nyolc év, osztálytanítóként az Apáczai Iskolában, Szombathelyen…

Talán a fentiekből is kitűnik, hogy vonzódom a kis nyelvekhez és kultúrákhoz. Egyetemi tanulmányaim is eszerint alakultak: Budapesten szlavisztikát, finnugrisztikát, germanisztikát, nyelvészetet és irodalomtudományt, kulturális antropológiát és kulturális menedzsmentet hallgattam.

Waldorf pedagógiai, valamint ehhez kapcsolódó gyógypedagógiai tanulmányaimat Bécsben folytattam.

Pedagógusként legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a rám bízott gyermekeket olyan irányba segítsem, hogy megéljék, később megértsék a szellem szabadságában rejlő lehetőségeket, hogy kreativitásuk és jelenlétük által maradandót tudjanak alkotni az emberiség javára. Példamutatás, vezetés, a művészetek, valamint a közösség integráló-formáló ereje által megtámogatva a gyermeki lelkeket, fel kell bennük ébresztenünk és megfelelő irányba kell terelnünk a szunnyadó akaratot, hogy a felnövekvő generáció nagyobb esélyekkel indulhasson el egy olyan világ megteremtése felé, amely szebb, jobb, és kevésbé önző, mint a jelenlegi. És végül tudatosítani kell minden gyermekben, hogy egyedi és pótolhatatlan, nemcsak szülei, de önmaga számára is, ennek megfelelően vállalt életfeladatát csak maga tudja megoldani és maga kell, hogy elvégezze.

Így legyen.


Vissza az előző oldalra!
Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Magyar