-

Elérhetőségek

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 9700 Szombathely,
11-es huszár út 40. (A felújított egykori huszárlaktanya épülete)
Telefon:
+36305269260
E-mail:
apaczaiiskola@gmail.com


Aktualitások

Mihály napi bátorságpróba 2019Mihály napi bátorságpróba 2019

Éppen elkezdődik a tanév és máris az egyik legfontosabb ünnepünk jön el, a Mihály-nap.

A hagyomány szerint ez az idő a nyári munkák befejezése, számadása, néhány területen kifejezetten a juhászok ünnepe, hisz ekkor terelik vissza a nyájat a gazdákhoz. Erre a napra mi is „visszaterelődtünk” az iskolába.
A Szentírás Szent Mihály harcát írja le a sárkánnyal. A sárkányt Mihály legyőzi és kiűzi a Mennyből, de ez egyben nem jelenti azt, hogy a sárkány nem él tovább. Mihálynak hatalmas akaratra és erőre volt ahhoz szüksége, hogy a rosszat, a sötétséget a sárkány mivoltában legyőzze és a jóság és tisztaság maradjon meg a Mennyben.
Az iskolai életbe is próbáljuk ezt a megmérettetést megismertetni a gyermekekkel, hisz minden osztály bátorságpróbán vesz részt, ahol akaratukról, kitartásukról és bátorságukról adnak tanúbizonyságot.
A nap végére „legyőzik a sárkányt” és számadást tartanak Mihály mérlegében, hogy a jóság valóban felülkerekedett a sötétségen. Ez után a próbát kiállt bátor hősöket lovaggá ütjük. A felnőttek számára az ünnep elsődleges, és talán legfontosabb, de mindenképpen a legjellemzőbb belső tartalma a sárkány felismerése, legyőzése, de legalább is féken tartásának motívuma. Ha az ember felismeri a „sárkányt” nagy erő kell ahhoz, hogy felvegye vele a harcot, de Szent Mihály ebben segít nekünk. Segít, hogy egyensúlyt találjunk a körülöttünk és a bennünk is található rossz és jó között.

Ez történt Szent Mihály napján az apáczai iskolásokkal:

Az 1. osztály megmérettetése: Az első osztályosok Mihály-napi bátorságpróbája az Aréna Sportház melletti kerített játszóterén zajlott. A Kicsinyek egyenként teljesítettek minden feladatot, azaz mutatták be ügyességüket a tér minden játékszerén. A klasszikus játékok mellett - mint a hinta és a libikóka - a drótkötél pálya volt a legnépszerűbb, de a lengő gerendasoron való átjutás is komoly koncentrációt igényelt. És egymást kivárni sem volt könnyű. Mindenesetre öröm volt látni, ahogyan a próbákat követő szabad játékban a Gyermekek nagy biztonsággal, önfeledten, egymásra figyelve mozogtak. A próbák jutalma nem maradt el. A sárkány farkát is legyűrtük, és a marokkréta készletünk is teljessé vált. (Andi néni)

A 2. osztály küzdelme: Másodikosok idén is s sárkány nyomába eredtek, de most már idén azzal a céllal, hogy elűzzék a sárkányt a dozmati hegyről. A hegy gyomrába egykoron törpék rejtették el kincseiket, de elüldözte őket a sárkány, aki sokáig rettegésben tartotta a falu lakóit, mindaddig, míg egy fiúcska bátorságával, vidámságával és tiszta szívűségével le nem győzte őt. Azóta minden évben ilyen bátor és tiszta szívű gyerekeknek kell megmászniuk a hegyet, hogy továbbra is távol tartsák a sárkányt. Ezért mentünk el idén mi is. Láttuk is az erdőben a sárkány nyomát, a szemfülesebb gyerekek magát a sárkányt is. Bátorságukat bizonyítandó a sárkányköves utat párosával kellett megtenniük, útközben összegyűjtve a kristályokat, s a sárkánylyukban lévő csigaházainkat, amik a manók elloptak tőlünk. Végül megmászták az égbe vezető lépcsőt is, ahol a jó manóink kis ajándékot készítettek számukra. Visszafelé az erdei úton rengeteg gombát láttunk, legurultunk a dombokról, majd kissé fáradtan megérkeztünk a biztonságos játszótérre. (Eszti néni)

A 3. osztály feladata: Már csütörtökön elkezdődött a bátorságpróba, hiszen Leányvári Andrea segítségével tintatartót készítettek a gyerekek. Pénteken a fohász után mindenki elmondta a fehér kőhöz tartozó jó cselekedetét, s aztán autókkal indultunk Sorokpolányba. Nagy próbatétel volt előkészülni az ebédhez. Répákat pucoltunk, krumplit hámoztunk és szilvát magoztunk. Tízórai közben megérkezett Raáb Kriszti néni is, majd irány a sárkány veszedelmes patak partja. Kettesével kellett elindulni, visszaszerezni a sárkány által elrabolt dolgokat. A diónkat felvitte egy fára(levegő), virághagymákat dugott el a földbe(föld), átkeltünk egy folyón és egy másik patakból kiszedtük a kincsünket (víz), búzás zsákjainkat visszaszereztük az "égő kemencéből "(tűz). Kisebb-nagyobb akadályokkal megtaláltunk és visszaszereztünk mindent. Egyetlen próbát nem tudtunk jól kiállni az pedig a CSEND. Sajnos majdnem Kriszti néni cipője és az én kis ujjam bánta ezt. Jelentem, a sárkányt elkergettük. Visszamentünk a házhoz, ott elfogyasztottuk a lakomát, de előtte lovaggá ütés szertartása volt. (Anikó néni)

A 4. osztály küldetése: Az idei Mihály napon a negyedik osztályosok egy hatalmas sétát tettek Szombathelyen. Az iskolától az arborétumon keresztül a stadionig rengeteg helyen jártunk. A gyerekeknek térképek segítségével önállóan kellett megtalálniuk a megjelölt helyeket, majd patakban és folyóban kellett megkeresniük és kiszedniük egy-egy "kincset". A sok-sok kilométer és a már hűvösebb víz sem vette el a jókedvüket. A gyerekek hősiesen teljesítették az összes kihívást. A nap végére kiérdemelték a lovaggá ütést és a lakoma keretében elfogyasztott gyönyörű sárkányfarok tortát is. (Ákos bácsi)

Az 5. osztály missziója: Az ötödik osztály egy olyan hosszú sárkánnyal küzdött meg, amely a Szombathelytől egészen a Kőszegi-hegység lábáig tekergőzött, és még onnan is visszakanyarodott a farka. Meg kellett tapasztalnunk, hogy nem mindegy, milyen lovon, milyen felszereléssel és hogy milyen felkészültséggel indul csatába a hős. Bizony, páran (majdnem) elvéreztek, vagy eleve lóra se szálltak. De a legtöbben hősiesen végigküzdötték magukat a megpróbáltatásokon, igaz lovagokká lettek, és végül elfogyaszthatták a legyőzött sárkány húsát, amelytől egy esztendőre legyőzhetetlenekké váltak. (Nikolaj bácsi)

A 6. osztály próbatétele: A hatodikosok Mihály-napi bátorságpróbája Szentgotthárdon zajlott. Reggel vonattal elutaztunk és együtt haladtunk a városon keresztül egy megjelölt turistajelzésen. Ezen a jelzésen kellett csoportokban önállóan haladniuk az erdőben. A Hársas-tó volt a végállomás, ahol mindenki elnyerte a lovagi címet. Remek napunk volt és mindenki sikeresen teljesítette feladatát. (Kriszti néni)

A 7. osztály erőpróbája: Az osztály Gyöngyösfaluba vonatozott a bátorság próbájára. A vonatról leszállva egy akadálypályával egybekötött túraútvonalon kellett végig menniük a gyerekeknek segítség nélkül. Útközben különböző helyeken elrejtett borítékok jelezték a következő feladatot, amelyek nagyon változatosan voltak összeválogatva. Volt ügyességi, logikai és tájékozódási feladat is. Végül a kb. 8 kilométeres túra után elértek a Gyöngyösfalu-i kilátóhoz, ahol csapatépítő játékok után várt rájuk az igazi bátorság próba! A 10 méter magas kilátó tornyából, közélen kellett leereszkedniük! Nagyszerűen kiállták a próbát, ügyesen teljesítették a feladatot! Büszkék vagyunk rájuk! A bátorság próba szervezésében köszönet illeti Tamást (Domi apukáját), aki felejthetetlenné tette ezt a napot mindannyiunk számára! (Johanna néni)

A 8. osztály kihívása: Mihály-nap előtt a 8. osztály Sopronba kirándult. Először a Soproni Egyetem Erdészeti Karának botanikus kertjében és Látogató Központjában jártunk. Az egyetemen rengeteg kitömött állatot láttunk, mindenféle fából készült tárgyat ismerhettünk meg, és rengeteget tanultunk. Aztán túráztunk egyet a Sopron melletti dombságon. Közben igazán szükségünk volt a bátorságunkra, amikor folyamatosan imbolygott alattunk az egyik kilátó magasra ácsolt fa építménye. (Timi néni)

Így tanítunk, így tanulunk, így vagyunk mi Apáczai Waldorfosok!

 

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Magyar