Göncz Árpád az Apáczai Waldorf Iskola 5-6. osztályában

Reggelente beszélgetéssel kezdik a napot a Waldorf-iskolások. Sok olyan dolog történik velük, körülöttük, melyről szót ejtünk. 

Az 5. és 6. osztályosok már ismerik az Íliász és az Odüsszeia történetét. Nemcsak verssorokat tanultak belőlük, és a hősök történeteit olvasták, hanem emberi példáikról is beszéltünk.  

Az Íliászból - a trójai háborún és Akhilleusz haragján túl - megtanulták, hogyan lehet együtt érezni és megbocsátani. Odüsszeusz kalandjaiból pedig megélték, hogy 10 évnyi hányattatásában mi ad erőt a hősnek, hogy haza tudjon térni. Mit jelent a hűség családhoz, hazához, mely megtartja és haza vezérli. A görög irodalom és történelem tanulásával példaadó emberi minőségeket kezdenek megismerni diákjaink, és az újkori történelemig még több meghatározó személyiséggel találkoznak. 

A napokban felelevenítettem Odüsszeusz alakját, aki leleményével, kitartásával és hűségével örök emberi minta marad. Ezen a reggelen beszéltem nekik egy másik Emberről is, aki akkor született, mikor a dédapjuk, és most halt meg. Meséltem nekik kitartásáról, leleményességéről és hűségéről. 

Elmeséltem, hogy a feleségét 15 évesen ismerte meg, és majd 80 évig társa volt. Kivéve azt a hat évet, mikor bebörtönözték, mert kiállt egy igaz ügy mellett, melyért halálra ítélték. De hűen kitartott, és végül hazamehetett családjához. Elmondtam azt is, hogy nem is olyan régen ezt az embert magatartása, jelleme miatt az ország első emberének választották. S ők is ismerik a nevét, mert az általunk olvasott Tolkien könyvet ő fordította. 

Megígértem a gyerekeknek, hogy 8. osztályban tanulunk még róla. Megmutatom akkor, hogy búcsúzott unokája tőle, a drága nagyapjától. S megbeszéljük majd, mit jelent az a mondat, hogy „ sohasem tévesztette össze a szeretet hatalmát a hatalom szeretetével”. 

Göncz Árpád a mi iskolánk épületét felújító Apáczai Alapítvány fővédnöke volt. 25 éve dr. Paksy Ágnes kérte fel erre a tisztre, amelyet ő köztársasági elnökként az első feladatai között elvállalt, hogy segítsen. Úgy gondolom, ezt a tényt és az általa képviselt emberi minőséget ismerniük kell tanítványainknak. 

Mayer Judit, az Apáczai Waldorf Iskola tanára

Savaria Forum, 2015. november

Iskolafilm

Az iskola támogatása

Az adó 1%-ának felajánlási lehetősége:
adó 1%

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön legfrissebb programjainkról és tartalmainkról!

Copyright © 2013. Apáczai Waldorf Iskola