János-nap

Évzárás az Apáczai Waldorf Iskolában a 2016/2017-es tanév végén

Az iskolai tanévnek a lezárása egyben nyitánya a nyári szabadságnak. A gyermekek mint szorgos méhek kirepülnek a nagyvilágba, és megkezdik élménygyűjtő utazásaikat. A természet ilyenkor mutatja meg mesés kincseit leginkább. Nem véletlen tehát, hogy Szent János ünnepére esik mindenkor a tanév lezárása.

Az évkör ünnepei között kiemelt jelentőséggel bír a nyári napforduló, Szent János napja minden Waldorf-iskolában: a világ szépségének, a szerelem varázsának, az elmúlt időszak áldozatos munkálkodásának ünnepe, amikor megkezdődik a termő fák gyümölcsének beérése – valóságos kegyelmi állapot! A János név jelentése is erre utal: Jóhanán = Isten kegyelmet ad. A kegyelem a nyár melege, melyben jól érezzük magunkat, érleli a gyümölcsöket és érleli minden felnőttben és gyermekben a befogadott csírát, amely majd az ősz folyamán termőre fordul bennünk valamikor Mihály-nap környékén. Áldott állapot ez!

Lezártuk a tanévet, ünnepeltük ezt a kegyelmi állapotot, a nyarat. Megemlékeztünk a mögöttünk hagyott időszak minden nehézségéről, öröméről. Kiosztottuk családjaink számára a gyerekek egész tanév során elvégzett munkáját összegző dokumentumokat, a bizonyítványokat. Átadtuk tanulóinknak azt a bizonyítványverset, amit magukkal visznek ilyenkor a következő tanévre.

Szomorúan vettünk búcsút azoktól a munkatársainktól és tanulóinktól, továbbá családjainktól, akiknek másfelé vezetett az útjuk. Közösen örültünk annak, hogy tanári közösségünk családjai felől a születés csodájáról kaphattunk hírt, továbbá hozzáfogtunk a tanítási évünk tanulságainak feldolgozásához is.

„Megrakják a tüzet…”

Körben táncolva, körben énekelve, tűzzel, „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”, lakomával ugrottunk bátran a szabadságba, és zártunk le ismét egy korszakot intézményünk történetében ezen a hosszú, világos és fényes nyári estén.


Károly Bálint

tanár

Iskolafilm

Az iskola támogatása

Az adó 1%-ának felajánlási lehetősége:
adó 1%

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön legfrissebb programjainkról és tartalmainkról!

Copyright © 2013. Apáczai Waldorf Iskola